Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pretučen novinar Teofil Pančić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 07. 2010.

Izvor: Politika

Pretučen novinar Teofil Pančić


Kolumnista „Vremena” napadnut u subotu uveče u vozilu gradskog prevoza u Beogradu, a niko od putnika nije mu pritekao u pomoć


Novinar nedeljnika „Vreme” Teofil Pančić pretučen je u subotu uveče u Beogradu, u autobusu gradskog prevoza. Pančić je napadnut metalnom šipkom, posle čega su mu u KBC „Zemun” konstatovane kontuzija lobanje i povrede na desnoj ruci.

Kako je saopštila policija, dvojica nepoznatih napadača su u subotu uveče, oko 23 sata, na autobuskom stajalištu u Glavnoj ulici u Zemunu ušla za Pančićem u autobus na liniji 83. Naočigled putnika, odmah su počeli da ga metalnom šipkom udaraju po glavi i telu, a dvadesetak sekundi kasnije pobegli su iz autobusa koji se još nalazio na stajalištu.

Prema nezvaničnim informacijama, niko od putnika koji su se u vreme napada nalazili u autobusu nije Pančiću ponudio pomoć, već je on sam telefonom pozvao policiju i Hitnu pomoć, koja je ušila povrede koje je zadobio po glavi.Napadači na Pančića su pobegli Glavnom ulicom u pravcu pozorišta „Madlenijanum”, a u blizini mesta napada policija je pronašla metalnu šipku kojom je izvršen napad. Šipka je juče upućena na veštačenje kako bi se eventualno pronašli tragovi DNK napadača.

Kako „Politika” saznaje, značajan trag u rasvetljavanju ovog napada trebalo bi da predstavljaju snimci sigurnosnih kamera s poslovnice „Erste banke” u Zemunu, koja se nalazi nedaleko od autobuskog stajališta na kome je u autobus GSP-a ušao Pančić, a za njim i dvojica napadača. Policija je juče proveravala snimke, ali još nema informacija o tome da li su napadači identifikovani.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je juče za naš list da rasvetljavanje napada na Teofila Pančića predstavlja prioritet u radu MUP-a Srbije.

– Lično sam razgovarao s Pančićem, koji mi je predočio detalje događaja. Trenutno nemamo konkretnih podataka o identitetu napadača. Suština je prvo utvrditi motiv napada, koji bi ukazao na to i ko su potencijalni izvršioci. Na rasvetljavanju detalja ovog događaja i pronalaženju počinilaca rade sve raspoložive snage policije – rekao je Veljović, naglasivši da je zaštita novinara „prioritet u radu MUP-a”.

Napad na Teofila Pančića juče su osudili predsednik Srbije Boris Tadić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, predstavnici novinarskih udruženja i političkih stranaka.

Udruženje novinara Srbije juče je apelovalo na svedoke napada na Pančića da se jave policiji i pomognu da „siledžije budu otkrivene i kažnjene”.

„UNS je uveren da ovaj napad ima veze s novinarskim poslom Teofila Pančića i poziva tužilaštvo da postupi u skladu sa izmenjenim Krivičnim zakonikom kojim su predviđene strože kazne za napade na novinare”, ističe se u saopštenju.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović ocenio je juče da je „napad na Teofila Pančića samo posledica društvene atmosfere u kojoj je postalo uobičajeno da se novinari ubijaju, da im se preti, da se premlaćuju, a da počinioci ostanu ili nepoznati ili nekažnjeni”.

„Država mora da učini sve da zaštiti novinare jer, zaista, postali smo meta za odstrel bez zaštite”, rekao je Obradović.Redakcija „Vremena” je podsetila da je ovo još jedan u nizu napada na novinare ovog nedeljnika – od otmice Dušana Reljića do podmetanja bombe u stan Dejana Anastasijevića – čiji počinioci nikada nisu uhvaćeni i osuđeni.

Antrfile :
Tadić: Siledžijsko razračunavanje


Predsednik Srbije Boris Tadić oštro je osudio brutalan fizički napad na novinara Teofila Pančića, saopštila je juče pres-služba predsednika. „Verujem da će policija obaviti svoj posao i pronaći napadače koji su povredili Teofila Pančića. Moramo još mnogo napora da uložimo kako bi se stvorila atmosfera u kojoj siledžijsko razračunavanje s neistomišljenicima nikako ne sme da se događa”, rekao je predsednik Tadić.
D. T. – D. V. – M. A.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi