Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Radnicima zaleđene akcije „Dnevnika“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 11. 2010.

Izvor: Pravda

Radnicima zaleđene akcije „Dnevnika“


Upravni odbor „Dnevnik holdinga“ prihvatio ponudu VAC-a

Novi Sad – Upravni odbor „Dnevnik holdinga“ prihvatio je odluku Vlade Vojvodine o načinu prihvatanja ponude VAC-a, kojom ta medijska grupacija poklanja svoj vlasnički udeo od 55 odsto zaposlenima u preduzeću „Dnevnik Vojvodina pres“, odnosno listu „Dnevnik“ – saopšteno je posle sednice ovog odbora, koja je održana u petak, kada je isticao rok koji je dao nemački medijskim koncern.

Pokrajinska Vlada je pre nešto više od mesec dana odlučila da prihvati ponudu VAC-a na osnovu koje će ova kompanija preduzeću „DVP“ otpisati dug od 1,8 miliona evra, dok će ostatak od 1,4 miliona evra Novosađani vratiti posle pet godina počeka, bez kamate i na rate.

Uslov nemačke kompanije bio je da „Dnevnik holding“ odustane od najavljenih tužbi i međusobnih potraživanja.

Vlada Vojvodine je prihvatanje ove ponude uslovila time da pokrajinska vlast preko „Dnevnik holdinga“, čiji je vlasnik, postavlja glavnog i odgovornog urednika lista „Dnevnik“ i zamenika generalnog direktora „Dnevnik Vojvodina presa“.

Akcije koje je do sada imao VAC, a koje će sačinjavati 55 odsto od ukupnog udela pripašće zaposlenima u „DVP“, od kojih većinu čine zaposleni u listu „Dnevnik“.

Međutim, na osnovu odluke vojvođanske Vlade, oni ipak neće slobodno raspolagati „poklonjenim“ akcijama, jer je predlog da oni ne mogu da prodaju svoje akcije drugim privatnim ili fizičkim licima narednih deset godina.

Vlada Vojvodine je ovo objasnila željom da budu stvoreni „stabilni uslovi za nesmetan rad i poslovanje tog preduzeća i onemogućene zloupotrebe“.

Uslov je takođe i da vlasnici akcija, kada posle tog roka odluče da ih prodaju, moraju prvo da ih ponude „Dnevnik holdingu“, kao manjinskom vlasniku.

U zamenu za „dobrovoljno“ odricanje deset godina od poklanjanja akcija, Vlada Vojvodine će u naredne dve godine svakog meseca izdvajati po pet miliona dinara kao finansijsku pomoć listu „Dnevnik“.

– Kada nam je Peter Lange objasnio da se VAC odriče svojih akcija i poklanja ih novinarima i urednicima „Dnevnika“ kako bi kao zaposleni u „Mondu“ upravljali svojim listom, sve je delovalo kao bajka. Ispostavilo se da su skeptici među nama bili u pravu, jer će list kobajagi pripasti zaposlenima. Kao u ranija vremena, političari koji su sada na vlasti ili će kasnije biti u Vojvodini će preko glavnog urednika koga budu imenovali, uređivati novine, a iz celog ovog zamešateljstva jedino je jasno da novinari u Srbiji nikada ne mogu da budu svoje gazde, pa makar dobili i većinski paket akcija u firmi – kaže jedan od novinara „Dnevnika“.

Dugovali šest miliona evra

Samostalni sindikat štamparije „Dnevnik holdinga“ jeste jedini koji se javno protivio ponudi VAC-a, pošto su, kako tvrde sindikalci, na ime neizmirenih ugovornih obaveza Nemci ostali dužni holdingu oko šest miliona evra. Ovu cifru su pominjali i rukovodioci ovog holdinga kada su proletos najavili tužbe protiv nemačke kompanije, ali je sada izvesno da od sudskog raspleta međusobnih potraživanja neće biti ništa.

S. Kostić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi