Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Okončan Pančevački novinski rat
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 11. 2010.

Izvor: Politika

Okončan Pančevački novinski rat


Pančevo – Nenajavljeno, ali ne i neočekivano, Marija Andrić, glavna urednica „Pančevačkog pres centra“, saopštila je u broju koji se juče pojavio iz štampe da ove novine više neće izlaziti. Time je okončan, nepune tri godine dug, žestoki rat za čitaoce lokalnih novinau Pančevu.

Sve je počelo 14. februara 2008. kada je na aukciji Cvijeta Marković iz Beograda platila list „Pančevac“ 2,2 miliona evra. Članovi konzorcijuma zaposlenih, koji su se takođe nadmetali, odlučili su da daju otkaz u „Pančevcu“, koji je u tom trenutku bio materijalno najbolje situiran lokalni list u Srbiji, i počnu izdavanje svog lista.

Na iznenađenje mnogih, međutim, 22. februara 2008. iz štampe su se pojavile novine po izgledu gotovo identične „Pančevcu“. I one su se zvale „Pančevac“, uz mali, i za mnoge neprimetni ,dodatak „pres“.

Porodica Marković, koja je „Pančevac“ platila najvišom sumom izdvojenom za jedne, ne samo lokalne, novine u Srbiji, posle nekoliko meseci dobila je satisfakciju na sudu, a 12 odbeglih novinara i administrativnih radnika „Pančevca“ moralo je da promeni naziv lista, nazvavši ga „Pančevački pres centar“.

Građani su i dalje novine zvali „Pančevac pres“. Iako su se dvoje novine u početku žestoko sukobile u borbi za svakog čitaoca, čim je mlađi brat iz naslova skinuo ime „Pančevac“, počeo je da gubi čitaoce i oglašavače. U međuvremenu, poništena je prodaja „pravog“ „Pančevca“, što je konkurenciji pružilo nadu da će preživeti. Ali, „Pančevac“ je i posle ovog loma ostao na svojih trinaestak hiljada prodatih primeraka i u svakom broju više od 20 strana prodatih oglašavačima, što mu je omogućilo da i dalje dobro posluje.

Iako se u nekoliko reči oproštaja od čitalaca redakcija „Pančevac presa“ pozivana „sile mraka“ kao glavnog krivca što su prinuđeni da zakatanče kapiju, izvesno je da je problem sa novcem bio daleko najvažniji kada je odlučeno da nedeljnik „Pančevac pres“ sa 142. brojem prestane da izlazi.

M. Šašić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi