Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  68 godina uz čitaoce Vojvodine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 11. 2010.

Izvor: Dnevnik

68 godina uz čitaoce Vojvodine


Danas je dan „Dnevnika”

Na današnji dan pre 68 godina, 15.novembra 1942.godine, u jeku velikih stradanja u Vojvodini u samom Novom Sadu, u bazi ispod novosadskih ulica, svetlo dana ugledao je prvi broj “Slobodne Vojvodine”, današnji „Dnevnik“.

Pripreme za pokretanje “Slobodne Vojvodine” počele su u vreme kada je Vojvodina okupirana, potlačena i podeljena. Ideja je potekla od njenog prvog glavnog urednika Svetozara Markovića Toze, čija bronzana bista i danas na ulasku u zgradu “Dnevnik” podseća na tradiciju koju su sve potonje generacije, kao i ove danas, nastavile.

Prvi broj “Slobodne Vojvodine” štampan u partizanskoj bazi kao “organ” Jedinstvenog narodnooslobodilačkog fronta Vojvodine imao je crveno zaglavlje i samo dve stranice. Kao plakat. Toliko je ondašnji geštetner mogao da odštampa. Ni poratne godine, kao ni one ratne u kojima je prvi glavni urednik i njegovi saborci glavom platili pokretanje prvog vojovođanskog lista, nisu olakšale život lista.

U nekim vremenima kada se hartija nabavljala na kašičice i planski delila pretila je opasnost gašenja lista. Redakcija se povijala, savijala i dovijala. Drastično je smanjen tiraž ali je list nastavio svakodnevno da izlazi. Održao se neko vreme kao nedeljnik, izlazio je jednom nedeljno na četiri strane. Preživeo je i to i ponovo se vratio svakodnevnici i čitaocima koji su mu se vraćali u sve većem broju.

Onda je dobio novo ime i novu boju. Od 1.januara 1953.godine, jer su čitaoci tako odlučili, nosi današnji naziv “Dnevnik” i štampa se sa plavim zaglavljem.Kako su se menjala vremena tako su se menjali i “Dnevnikovi” titulari.

Kada je propao Socijalističi savez radnog naroda (SSRN) list je pao pod nadležnost Skupštine Vojvodine. Onda su došla još teža vremena pa je odlučeno da se spas za list potraž i u privatizaciji.

Od 1.januara 2004. godine list “Dnevnik” prerasta u “Dnevnik - Vojvodina pres”, preduzeć e čiji je većinski vlasnik nemački medijski gigant VAC, a manjinski “Dnevnik Holding” odnosno Skupština Vojvodine. Sada je list ponovo na prekretnici jer je dobio priliku da se iznova, kao nekad “Slobodna Vojvodina”, vrati u bazu, odnosno u većinskom delu postane vlasništvo svojih radnika koji će ili, istorija ovog lista je to već pokazala, uspeti da prežive ili sa svojim idealima nestati.

Nekada jedini vojvođanski dnevni list na srpskom jeziku u proteklih skoro sedam decenija izašao je do danas u 23.000 brojeva i isto toliko dana. Štampan je uvek ćirilicom, samo nakratko i latinicom u tiražu namenjenom severnoj Bačkoj. Posle je taj tiraž pretvoren u list “Hrvatska rječ”, a on u “Subotičke novine”.

U listu su radili ili još rade 16 književnika, među njima i petorica akademika. Po sedmorici su dobili nazive ulice u Novom Sadu, a i drugim gradovima i naseljima. Mnogo nagrade nose imena “Dnevnikovih” novinara koji su se u proteklih šest decenija razmileli po svim medijima i svuda, kao i u matičnoj kući, ostavili pečat za sva vremena.

Završavajući svoju knjigu “Istorija Slobodne Vojvodine” dr Dušan Popov, ugledni urednik i novinar našeg lista, još pre nekoliko decenija napisao je:

“Dnevnik ide novim putem, odražavajući duh vremena, ali čuva i partizansku tradiciju matičnog imena, i to ne samo u svom zaglavlju već i u svom unutrašnjem biću “.

Zato je i današnji dan, kada je 68. rođendan našeg lista, prilika da se i potsetimo tradicije ali i obaveze da idemo novim putem.

Antrfile : Ovogodišnji laureati

Danas, kao i prethodnih godina, biće uručene tradicionalne “Dnevnikove” novinarske godišnje nagrade. Prva nagrada je posthumno dodeljena nedavno preminulom vrsnom novinaru Vladimiru Haraku. Drugu nagradu dobio je Milorad Mitrović a treću Snežana Milanović.

Za najbolje honorarne saradnike u protekloj godini proglašeni su Ljiljana Natošević i Marko Ristić.

Posebnu godišnju nagradu u 2010.godini dobio je novinar Radio televizije Vojvodine Bora Otić za bezmalo stotinak reportaža objavljenih u Nedeljnom “Dnevniku” pod zajedničkim nazivom „Šorom s Borom”.

Nagrade će biti uručene danas u 12 sati na svečanosti u hotelu “Park”

Lj. Malešević


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi