Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Napredak u oblasti ljudskih prava i medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 12. 2010.

Izvor: Danas

Napredak u oblasti ljudskih prava i medija


Izvestioci Monitoring misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Davit Harutinijan i Sinika Hurskainen za Danas - „Mapa puta” za šest sedmica - U rešavanju problema najvažnija politička volja - I Srbija odlučuje da li će u EU

Beograd - Srbija je dosta toga uradila po pitanju poštovanja ljudskih prava, ali i u oblasti medija, međutim nedostaje snažnija politička volja u rešavanju ostalih pitanja važnih na putu ka Evropskoj uniji, ocenjuju za Danas izvestioci Monitoring misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Davit Harutinijan i Sinika Hurskainen.

Srbija treba da pripremi „mapu puta”, na osnovu rezolucije 1661 Saveta Evrope iz 2009. u kojoj će se naći odgovori u vezi sa tri najvažnija pitanja na kojima insistira SE - ljudska prava, zakonska regulativa i demokratija.

Harutinijan smatra da bi „mapa puta” trebalo da bude isporučena Monitoring misiji za oko šest sedmica, „nakon čega ćemo podneti izveštaj monitoring komitetu SE”.

Kako napominje, poseta Srbiji je bila od izuzetnog značaja, „jer nam omogućava da uporedimo stanje od objavljivanja poslednjeg izveštaja do sada i monitoring dovedemo do kraja”.

Harutinijan navodi da su tokom posete razgovarali sa kolegama iz izvršne vlasti, ali i iz nevladinih organizacija, medija, nezavisnim situacijama i sa predstavnicima manjina o stvaranju zajedničke vizije poboljšanja u oblastima za koje se zalaže SE.

Prema njegovim rečima, Srbija je na pravom putu kada je reč o poštovanju ljudskih prava.

- Ono što me raduje jeste to što je Srbija pokazala poboljšanje od poslednjeg izveštaja. Naravno, i dalje treba raditi na otklanjanju problema. Za to je najvažnije imati jaku političku volju i organizovanu nadležnost institucija”, ocenjuje Harutinijan.

Izvestioci monitoring misije Parlamentarne skupštine SE su razgovarali i sa predstavnicima nacionalnih manjina.

„Jedan od problema sa kojima se suočavaju sve zemlje u tranziciji je loša ekonomija, koja iako nije direktno povezana sa manjinama, utiče na njihov životni standard. Probleme manjina treba rešavati na nacionalnom nivou, a upravo ekonomska situacija i infrastruktura utiču na to. Primetna je politička volja da se radi na ovom pitanju”, ističe Harutinijan.

Naš sagovornik, takođe, ukazuje i na to da je u oblasti medija dosta toga pozitivnog urađeno, ali da je i dalje jedan od najveći problema finansijska zavisnost. Harutinijan očekuje da vlast u Beogradu uradi nešto u vezi s ovim pitanjem, „jer kada bi bilo novca, mediji bi bili nezavisni”.

Na pitanje novinarke Danasa da li monitoring može da pomogne Srbiji na putu integracija, Harutinijan ocenjuje da može, „ali da je odluka samo na Srbiji”.

On dodaje da je monitoring misija Parlamentarne skupštine SE zadovoljna i zbog toga što Srbija radi na obezbeđivanju mira na Kosovu.

Kada je reč o primeni zakona u Srbiji, Sinika Hurskainen smatra da se ponekad zakonska regulativa neke zemlje mora podići na viši nivo, kao i da treba obratiti pažnju na implementaciju propisa, ali navodi da ukoliko postoji politička volja, „sve je moguće”.

„Zakonska regulativa ima različite aspekte, ako nadležni organi donesu odluku da je potrebno nešto poboljšati, potrebni su i mehanizmi za to. Najvažnije je raditi na transparentnosti i nezavisnom sudstvu. Mislim da se zakoni u Srbiji primenjuju, iako ne izgleda tako”, zaključuje Hurskainen.

J. Diković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi