Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Uhapšen Džulijan Asanž
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 12. 2010.

Izvor: RTS onlajn

Uhapšen Džulijan Asanž


Britanska policija saopštila je da je uhapsila osnivača „Vikiliksa", Džulijana Asanža, javlja agencija "Rojters". Uhapšen je na osnovu naloga švedskog tužilaštva, koje ga tereti za dva seksualna prestupa.



Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž uhapšen je jutros u Londonu, potvrdila je britanska policija.

Asanž je uhapšen na osnovu evropskog naloga za hapšenje jutros oko 9.30 po lokalnom vremenu, kada se pojavio na zakazanom razgovoru u policijskoj stanici u Londonu.

Evropski nalog za hapšenje validan je u celoj Evropskoj uniji i obavezujući je za sve zemlje članice. U ovom slučaju, nalog za hapšenje izdalo je švedsko tužilaštvo koje ga tereti za dva seksualna prestupa, koje osnivač Vikiliksa negira.

Asanžovi advokati saopštili su sinoć da su u toku pregovori sa Skotland jardom, da bi se ugovorio sastanak na kojem bi osnivač Vikiliksa odgovorio na pitanja u vezi sa optužnicom podignutom u Švedskoj.

"Pokušavamo da dogovorimo sastanak sa policijom, kako bi oni postavili to pitanje i dobili odgovor", rekao je Asanžov pravni zastupnik Mark Stivens, svega nekoliko časova pošto je centrali Skotland jarda dostavljena nova poternica.

Kako navode izvori Gardijana, očekivalo se da će se Asanž pred sudijom pojaviti danas, kada će, najverovatnije, zatražiti da bude pušten na slobodu, uz kauciju.

Gardijan navodi da će Asanž morati da skupi najmanje 100.000 funti i šest osoba, koje će pružiti garancije da će se osnivač Vikiliksa ponovo pojaviti pred sudom, ili i same rizikuju zatvorske kazne.

Prema britanskim zakonima, kada se preda policiji, Asanž će u naredna 24 časa imati priliku da sa sudijom pregovara o kauciji, a prvo ročišt,e o eventualnom izručenju Švedskoj, mora biti održano u roku od 28 dana.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi