Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Solidarnost sa Asanžem
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 12. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Solidarnost sa Asanžem


Udruženje novinara Srbije podržava “Vikiliks”

Svi imaju pravo da znaju šta njihove vlade rade u njihovo ime, šta taje od građana, i građani imaju pravo da saznaju da li ih one obaveštavaju pogrešno ili nedovoljno - ocenila je Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, podržavajući objavljivanje diplomatskih depeša na sajtu “Vikiliks”.

- Novinarstvo ne sme da beži od kontroverzi da ne bi dovelo u neprijatnost političke, vojne ili ekonomske lidere i moćnike - rekla je Smajlovićeva na konferenciji za novinare “Posle hapšenja Džulijana Asanža, treba li nam srpski Vikiliks”, u organizaciji UNS.

Prema njenim rečima, takva vrsta novinarstva uvek sobom nosi i rizike, pa je zbog toga Asanž pokušao da deluje iz Švedske, da bi koristio najliberalniji zakon u novinarstvu. Ona je navela i da novinari u Srbiji imaju razloga da strahuju od sličnih pritisaka pravosuđa koje nije dovoljno nezavisno od vlasti, kao i da u Srbiji postoji veliki raskorak između onoga što političari govore i rade.

- Novinari u Srbiji, možda više nego u drugim zemljama, imaju razlog da iskažu solidarnost sa osnivačima “Vikiliksa” - istakla je Smajlovićeva, uz obrazloženje da je nedavno usvojeni Zakon o elektronskim komunikacijama “udar na pravo novinara da štite tajnost svojih izvora”.

- Taj zakon omogućava službama bezbednosti da jednim pritiskom na dugme dobiju izlistanu komunikaciju novinara sa svojim izvorima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi