Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sanaderovi crni fondovi i za medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 12. 2010.

Izvor: B92 onlajn

Sanaderovi crni fondovi i za medije


Zagreb - Bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu deo nelegalno izvučenog novca iz državnih preduzeća, "poslužio je za ovladavanje medijima", piše zagrebački Večernji list.

Za lokalne medije, Osječku televiziju i "Hrvatski list" u Zadru, po Sanaderovu nalogu iz crnog fonda bilo je isplaćeno preko 700.000 evra, piše taj dnevnik.

"Večernji list" je naveo da je Sanader u dogovoru s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, obezbedio HDZ-u 50 procentno učešće u upravljačkim pravima Z1 televizije.

U okviru odbrane u istrazi o aferi "Fimi medije" preko koje su se "isisavale" pare iz državnih preduzeća, bivši šef carine i blagajnik HDZ-a Mladen Barišić, koji je ranije bio Sanaderov veliki prijatelj, tvrdi da je glavni operativac za ovladavanje medijima bio bivši portparol HDZ-a, a potom vlade, Ratko Maček, piše list.

Barišić tvrdi da je, prema direktnom Sanaderovom naređenju, dva puta Mačeku dao gotovinu kojom je trebalo rešiti lokalne medije.

Maček je u izjavi za taj list rekao da Barišić laže, da s Osječkom televizijom nije imao baš nikakve veze, a da s "Hrvatskim listom" veze ima samo tako što je, kad su se te novine prodavale, povezao advokata sa urednikom lista Ivicom Marijačićem.

Prema Barišićevim tvrdnjama, u slučaju Osječke televizije reč je bila o plaćanju dugova za tu medijsku kuću, i u tu je svrhu iz "crne blagajne" u Slavoniju otišlo 300.000 evra.

U oktobru je protiv Sanadera i Barišića podneta anonimna krivična prijava u kojoj im se na teret stavlja to što je za Osječku televiziju nabavljeno 1,5 miliona kuna (oko 200.000 evra) za opremu koja je uvezena bez plaćanja carine.

U prijavi se kao krivac za kršenje carinskih propisa navodi Barišić, a za Sanadera da je nalogodavac.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi