Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Neviđena koncentracija moći
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 12. 2010.

Izvor: Danas

Neviđena koncentracija moći


OEBS kritikovao novi mađarski zakon o medijima

Beč - Novi zakon o medijima u Mađarskoj krši standarde Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) o slobodi medija i ugrožava uređivačku nezavisnost i medijski pluralizam, istakla je juče predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović.

- Zabrinuta sam što je mađarska skupština usvojila zakon o medijima koji, ako se zloupotrebi, može da ućutka medije i javnu debatu u zemlji - upozorila je ona, osvrnuvši se na zakon usvojen 20. decembra.

Zakon reguliše sve medijske sadržaje na osnovu identičnih principa koji su suprotni standardima OEBS o slobodi medija. Takođe, daje neobičnu moć nedavno uspostavljenim medijskim vlastima i medijskom savetu, koji vode isključivo članovi koje podržava vladajuća partija. Tradicionalno regulatorna tela rukovode samo javnim medijima, ali novi zakon omogućava ovim vlastima da rukovode sadržajem štampanih i elektronskih medija.

- Takva koncentracija moći u regulatornim vlastima je presedan u evropskoj demokratiji i ugrožava slobodu medija - istakla je Mijatovićeva, dodajući da regulisanje štampanih medija može da obuzda slobodnu javnu debatu i pluralizam i da bi to moglo voditi i autocenzuri.

Predstavnica OEBS je kazala da zakon ostavlja mnoštvo ključnih termina nedefinisanim, kao što je zaštita javnog reda, koji, ako se prekrši, zahteva od novinara da otkrije izvor.

Antrfile : Visoke globe

- U nedostatku jasno definisanih smernica nemoguće je novinarima da znaju kada krše zakon - upozorila je Dunja Mijatović, kritikujući i odredbu zakona kojim se zahteva od svih medija da budu registrovani kod nadležnih medijskih vlasti, a kršenje zakona za sobom povlači veoma visoke novčane kazne.

Prema mišljenju predstavnice OEBS, novi sistem ugrožava i političku nezavisnost medija javnog servisa, budući da je vladajuća partija predložila nove rukovodioce medija javnog servisa, a da vlast kontroliše budžet svih tih medija.

Tanjug

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi