Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ukinute lisice za slobodu govora!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 03. 2011.

Izvor: Alo!

Ukinute lisice za slobodu govora!

Crnogorci zbog EU ukinuli krivično delo klevete, Srbi ni da čuju

Za razliku od braće Crnogoraca, koji su, prema preporuci Evropske komisije, odlučili da, u cilju jačanja slobode govora, ukinu odredbe prema kojima novinari i mediji mogu da odgovaraju za krivična dela uvrede i klevete, u Srbiji se o tome ni ne razmišlja, iako se ova preporuka odnosi i na našu zemlju! Dok novinari mogu biti tuženi za najmanju sitnicu, pravosuđe štiti političare i druge javne ličnosti od bilo kakve kritike kao bele medvede!

Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, u razgovoru za „Alo!“ ističe da je ukidanje krivičnih tužbi za uvredu i klevetu neophodan korak ka stvaranju veće slobode medija.

- Nadam se da će i Srbija po ugledu na komšiju doneti slične odredbe, mada nisam optimista da će se to desiti u skorije vreme. Pretnja krivičnim delima je zgodan način da se vrši pritisak. To dokazuje i skorašnji primer presude suda u Čačku, gde je novinar, po tužbi Velimira Ilića, osuđen na novčanu kaznu od 100.000 dinara zbog teksta „Dolazi vreme za polaganje računa: Davidović, Jocić, Šarančić, neka se spremi...“ i humoreske „Zanemoćali mandarin“, zbog kojih se Velja našao uvređenim i povređenim, a sud u Čačku presudio u njegovu korist, razumevši njegov bol.

Aleksandar Tijanić tužio je novinara lista „Vreme“ zato što je preneo deo rasprave iz skupštinske sale. I ima još mnogo takvih primera...Ovakvim presudama ugrožava se integritet novinarske profesije i šalje poruka da sud štiti političare i druge javne ličnosti od opravdane kritike - napominje Obradović, dodajući da kod nas još ne postoji svest da „nivo tolerancije za javnu ličnost treba da bude znatno niži nego za običnog građanina“.

Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a, kaže za „Alo!“ da na klevetu treba gledati kao na „nepristojno ponašanje“, a ne kao krivično delo!

- Oduvek sam se angažovala da se dekriminalizuje kleveta, ali moji napori da se odredba izbaci iz krivičnog zakonika nije uspela još od doba Koštuničine vlade. Krajnje je nefer da zbog teksta novinar bude etiketiran kao krivični prestupnik. S druge strane, strah od kazne dovodi do samocenzure, što pogađa širu javnost i pravo da se istina sazna - kaže predsednica UNS-a, prisećajući se „zanimljivih“ tužbi po ovom osnovu.

- Novinarka „Politike“ osuđena je za krivično delo uvrede zbog teksta o Nataši Kandić. Prethodno istu temu obrađivali su „Danas“ i „Vreme“, ali se Kandićevoj nije dopao kontekst u „Politici“. Nije imala primedbe na istinitost tvrdnji, već kontekst... Na inicijativu novinarke, ova drama imaće epilog u Strazburu - objašnjava ona.

Prema članu 170. (2) krivičnog zakonika za uvredu sledi kazna i do 450.000 dinara, a za klevetu, prema članu 171, kazna je do milion dinara ili zatvora od jedne do tri godine.

Antrfile : Ministar ne daje izjave!?

Dok u Albaniji zakon zabranjuje državnicima da tuže novinare, u Srbiji je razgovor sa ministrom, na temu od javnog interesa, luksuz. Naime, Predrag Marković, ministar kulture, informisanja i informacionog društva na pitanja da li će i kada Srbija izmeniti odredbe krivičnog zakonika, objasnio nam je „da ministar ne daje izjave“.

- Ministar ne daje izjave, već se bavi dokumentacijom. Možete da podsetite da sam ja predložio da se uvede pozicija državnog sekretara za ovo pitanje, pošto je, naravno, jako bitno i treba se ozbiljno pozabaviti njime - rekao nam je ministar.

Duševni bolovi Jovanovića i Lukasa

Protiv „Alo!“, koji je uvek hrabro izveštavao i raskrinkavao afere, podnete su brojne krivične prijave. Čedomir Jovanović, lider LDP-a, nas je tužio zbog teksta „Čeda kupio kuhinju od 50.000 evra!“, kao i izvesna turistička agencija zbog teksta „Trudnici odmor pretvorili u pakao“. Aca Lukas je bol pretrpeo, ne zbog povređene noge, o čemu je „Alo!“ pisao, već zbog duševnog bola prouzrokovanog tekstom „Metak zbog kafića“. Artemije je tužio „Blic“ zbog teksta „Vladika Artemije i grupa od dvadesetak monaha u raskolu sa SPC“. Dragan Todorović novinarku „Blica“ zbog pitanja postavljenog Tomislavu Nikoliću(?!).

R. Kantar

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi