Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zloupotreba novinara u eks - Ju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 04. 2011.

Izvor: Dnevnik

Zloupotreba novinara u eks - Ju

Regionalna tribina sindikata medijskih radnika

Skoplje: Predstavnici sindikata medijskih radnika iz Makedonije, Srbije i Hrvatske izrazili su, na tribini u Skoplju, negodovanje zbog zloupotrebe novinara i drugih medijskih radnika od poslodavaca i privatnih vlasnika medija.

Oni su predložili da se medijski radnici s teritorije bivše Jugoslavije organizuju i da od Evropske federacije zatraže pomoć, jer se svi suočavaju sa sličnim problemima, pre svega sa zloupotrebom i iskorišćavanjem od privatnih poslodavaca, naročito lokalnih medija.

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarka je navela primer „TV-5” iz Niša i lista „Svetlost” iz Kragujevca, u kojima zaposleni već godinu dana nisu dobili plate i sada štrajkuju, a štrajk im onemogućavaju vlasnici, koji ne poštuju zakone.

- Ne mogu biti slobodni novinari koji ne primaju platu, niti smeju pitati za nju, rekla je ona i naglasila potrebu zajedničkog organizovanja, kako bi od Evropske federacije zatražili pomoć u zaštiti svojih prava, kao i edukaciji.

Predsednik Sindikata medija u Makedoniji Tamara Čausidis je istakla da je potreban snažan sindikat, iza kojeg stoji članstvo i koji može da utiče na svoje poslodavce.

Predstavnici Hrvatske su rekli da je stanje u medijima te zemlje nešto bolje, jer sindikat medija postoji već 20 godina i bori se za prava zaposlenih. Problem je nastao sa pojavom ekonomske krize, rekla je Marica Bojkovac iz Sindikata medija Hrvatske, navodeći da se novinarima često ne plaćaju doprinosi i osiguranje, pa sindikat mora preko sudskih postupaka da se bori za svoja prava.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi