Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Danas ima pravo da traži pomoć države
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 04. 2011.

Izvor: Danas

Danas ima pravo da traži pomoć države

Javnost osuđuje izvršno rešenje Apelacionog suda po kojem je list Danas dužan da plati kaznu i za tekstove objavljene u Kuriru i Glasu javnosti

Beograd - Izvršno rešenje Apelacionog suda u Beogradu, prema kojem list Danas treba da plati odštetu od 942.000 dinara zbog tekstova koji su objavljeni u Kuriru, Glasu i u Danasovom dodatku „Braničevo“, za sva tri lista, kao i za novinarku Dušanku Novković, koja je takođe tužena u ovom postupku, sagovornici našeg lista ocenjuju kao apsurdno.

Oni ukazuju na hitnu neophodnost izmena zakonskih odredbi koje dopuštaju solidarno kažnjavanje medija.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović ocenjuje za naš list da je najdeblji kraj izvukla najbolja od tri tužene redakcije.

- Nastradao je vaš list, čiji je greh, uslovno rečeno, najmanji, jer ste vi samo preneli tuđu informaciju. Istina je da se i za to pred zakonom snosi odgovornost, ali je veoma nefer to što će najteži udar sankcije poneti novine koje redovno isplaćuju plate svojim novinarima, koje ne kriju svoje prihode i troškove, koje ne potkradaju državu i ne izbegavaju poverioce raznoraznim smicalicama i gašenjem firmi, kako je to godinama činio vlasnik Kurira i Glasa javnosti - naglašava Smajlovićeva.

Ona dodaje da novinarska udruženja i list Danas imaju pravo da očekuju i da traže pomoć države „za jednu od retkih redakcija koje ozbiljno shvataju ne samo svoje obaveze prema čitaocima i javnom interesu, nego i svoje obaveze kao privrednog subjekta“.

- Država nije štedela truda da goni Raju Rodića zbog nenamenskog trošenja kredita koji je uzeo od Komercijalne banke. Još je nismo videli u akciji da Kurir i Glas javnosti obeštete novinare koji nisu plaćeni za svoj rad, a videćemo da li će sada pomoći da se obešteti list Danas - navodi Smajlovićeva.

Nezavisno udruženje novinara Srbije oglasilo se saopštenjem u kojem zahteva od nadležnih državnih institucija obustavljanje sudske prakse solidarnog kažnjavanja medija koja, kao u slučaju najnovije kazne Danasu, ugrožava opstanak tog dnevnog lista.

- Kazne same po sebi ugrožavaju rad medija, ograničavaju slobodu izražavanja i pravo građana na punu informisanost, a u slučaju solidarnog kažnjavanja postavlja se pitanje zašto teret kazne pada na jedan medij i kako sud odredi ko će platiti kaznu - izjavio je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

On je dodao da će list Danas imati podršku NUNS-a ukoliko presudu pokuša da ospori ustavnom žalbom i tužbom Sudu u Strazburu, kao i da će NUNS od nadležnih državnih institucija zahtevati izmenu zakonskih odredaba koje omogućavaju selektivnu pravdu, čiji ishod može biti gašenje medija.

Obradović je podsetio da je Danas u više navrata plaćao solidarne kazne, praktično bez mogućnosti da od drugih osuđenih medija naplati njihov deo kazne. Prema rešenju Apelacionog suda, tekstovima Dušanke Novaković iz Požarevca, prvobitno objavljenim u Kuriru i Glasu, a potom i u našem listu, trojici policajaca iz Požarevca narušen je ugled, a prema izvršnom rešenju Prvog osnovnog suda u Beogradu, Danas će morati da plati kaznu od po 200.000 dinara za sve tri redakcije i za tuženu novinarku, kao i troškove parničnog postupka od 138.500 dinara sa zateznom kamatom.

Danas će nakon plaćanja tužbe morati da od ostalih tuženih potraži novac koji je platio u njihovo ime.

Antrfile : Vučetić: Pouka medijima

Bivši predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić kaže za Danas da, ukoliko zakon predviđa mogućnost da jedan medij plaća odštetu za tekstove koje su druge novine prethodno napisale, kao i za tuženu novinarku tih listova, to je potpuni apsurd.

- U isto vreme, ovo treba da bude pouka svim medijskim poslenicima da pokrenu inicijativu da se sporne zakonske odredbe u što kraćem roku promene, kako više ne bi dolazilo do ovakvih situacija - kaže Vučetić za naš list. On dodaje da Danasu kao jedina mogućnost preostaje žalba na odluku suda.

K. Živanović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi