Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  DS na mala vrata ubacio u RRA zaslužnog člana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 04. 2011.

Izvor: Blic

DS na mala vrata ubacio u RRA zaslužnog člana

Partijski ključ važniji za izbore od stručnosti

Ni strah od skorih izbora ne može da obuzda stranke da na rukovodeća i dobro plaćena mesta postavljaju po partijskim, prijateljskim ili samo njima znanim kriterijumima.

Tako je prošle nedelje za novog člana Saveta radiodifuzne agencije izabran pravnik iz Kragujevca, a ne doktor nauka i profesorka koja predaje regulativu elektronskih komunikacija, sa Beogradskog univerziteta.

Stručni kriterijumi nisu presuđivali.Stranke imaju, po zakonu, pravo na tri od ukupno devet članova Saveta RRA, ali i to im je malo, pa kad se ukaže prilika očigledno vole da proguraju sebi bližeg.

Prošle nedelje, zahvaljujući dogovoru poslanika vladajućih stranaka, u važno regulatorno telo izabran je Goran Petrović, pravnik, čija su dva prethodna zaposlenja bila u gradskoj upravi Kragujevca, pre toga u Apotekarskoj ustanovi i Zdravstvenom centru u Kragujevcu. Kao mlad, piše u biografiji, bavio se novinarstvom u „Pogledima”, na radiju...

Njegov protivkandidat bila je dr Nataša Gospić, članica „Ženske vlade” i Vladinog Saveta za rodnu ravnopravnost, predavač po pozivu u međunarodnim organizacijama...

O Petroviću se od poslanika DS u Skupštini Srbije moglo čuti šturo objašnjenje „on je naš”, a o drugim kriterijumima koji su prevagnuli da bude izabran – ništa.

Gordana Suša, član Saveta RRA, koja je i sama svojevremeno iskusila probleme sa političkim nagodbama u Skupštini kad je u pitanju izbor za članove važnih nezavisnih tela, priznaje da se iznenadila što je Skupština izabrala Petrovića.

Gotovo nepoznat kandidat


– Malo sam pretraživala po Guglu da saznam više o kandidatima koje je predložila Univerzitetska konferencija Srbije i o Goranu Petroviću nisam ništa našla. Ne znam ga, ali da se ne lažemo, izbor je stvar partijskih nagodbi. Logično bi bilo da pri izboru prevlada stručnost – kaže za „Blic” Suša, i dodaje da bi izbor žene bio i u skladu s evropskim standardima koji nalažu da trećina u telima koja odlučuju budu žene.

Partijski kriterijumi su češće prevlađivali kad je trebalo birati članove regulatornih komisija i agencija. Naročito kad su u pitanju ne samo dobro plaćen posao nego i odrešene ruke da kontrolišu odluke vlasti ili tajkuna. Skupština se nije libila ni da prekrši svoje zakone da bi onemogućila izbor Gorana Miletića za poverenika za ravnopravnost.

Vladajuće stranke nisu prezale ni od blamaže u javnosti kad je trebalo bivšeg funkcionera DB postaviti na čelo Komisije za zaštitu ponuđača. Najugledniji članovi Saveta RRA su još na samim počecima rada podneli ostavke iz protesta zbog pritiska vlasti na izbor članova.

- Savet je od samih početaka ogrezao u neregularnosti, a izbor članova je uvek bio opterećen politikom, ubacivanjem partijskih kadrova i kršenjem zakona. To ne čudi jer je Skupština i na primeru izbora poverenice za zaštitu ravnopravnosti prekršila zakone koje je sama donela – komentariše za „Blic” Saša Gajin, docent na Univerzitetu Union.

- Zanimljivo je da je većina iz skupštinskog Odbora za kulturu i medije očekivala da bude izabrana Nataša Gospić. I to pre svega zbog svoje stručnosti u oblasti kojom se RRA bavi, poput upravljanja telekomunikacijama, znanja u informacionom društvu i ugleda koji ima u poslovnom svetu. Recimo, članica skupštinskog odbora Gorica Mojović iskreno priznaje da ne zna zašto je izabran Goran Petrović.

„Očekivala sam da bude izabrana Nataša Gospić, ali nisam učestvovala u dogovorima”, kaže Mojovićeva.

Gaf sa glasanjem

Oni koji su bili prisutni u Skupštini kada se glasalo kažu za „Blic” da je predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović pročitala imena kandidata i pozvala poslanike da glasaju. Kada je pročitala ime Nataše Gospić, članovi vladajuće koalicije počeli su da pritiskaju tastere, ali je glasanje iznenada prekinuto.

Slavica Đukić Dejanović je konstatovala da mora ponovo da se glasa i upozorila da se „ne može dva puta glasati za istog kandidata”, kao i da se „glasa samo za jednog kandidata”. Tada je ponovo pročitala ime Nataše Gospić i niko nije glasao.

Na pomen imena Gorana Petrovića skupštinski ekran se zazeleneo. Dobijen je poželjan kandidat.

Poslanici vladajuće grupacije ZES kažu da niko nije dirigovao glasanjem, nego da je došlo da obične zabune, kakve su se i do sada događale.

- Poslanici su glasali po svojoj savesti, tako da ja ne mogu da komentarišem motive za slobodan izbor – rekla je juče za „Blic” Jelena Trivan, nova predsednica Odbora za kulturu i medije i dodala – za Gospićevu nisu glasali svi, naprotiv, dva ili tri poslanika su pre vremena glasali, pa je ponovljeno, a o tome postoji i dokaz.

„Blic” juče nije uspeo da stupi u kontakt sa Goranom Petrovićem i sazna iz prve ruke koje su zasluge da se skupštinska vladajuća većina okupi oko njegovog imena.

Nezvanično se pominju stranačke zasluge i prijateljske, političke veze, ali je to sve u domenu nagađanja i zaključivanja na osnovu saznanja da je izbor članova nezavisnih komisija i agencija uvek stvar političke nagodbe vladajućih stranaka u Skupštini, a za članove biraju se ne stručni, već „zaslužni” kandidati.

– Nije dobro što se izbor članova važnih regulacionih i nezavisnih tela često svede na puku glasačku mašinu Skupštine. U odlučivanje bi trebalo uključiti širu javnost i debatu o kandidatima, omogućiti veći uticaj javnosti – kaže za „Blic” Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, jednog od retkih nezavisnih tela koje se izborilo za apsolutnu slobodu rada i odlučivanja.

Antrfile : Nataša Gospić: Odlučili politički kriterijumi, a ne stručnost

- Očigledno je da u ovoj državi ekspertsko znanje nije bitno, nego odlučuje politička pripadnost. Verovatno nisam dovoljno aktivan i poslušan član DS i nemam političke zasluge, pošto nisam izabrana. Nemam ništa protiv protivkandidata, ali mi se čini da i na mesta za koja traže eksperte postavljaju po političkom kriterijumu - kaže za „Blic" Nataša Gospić, profesorka Saobraćajnog fakulteta.

Primeri političkog pritiska kod izbora Demokratska stranka odbila da izabere Gorana Miletića za poverenika za ravnopravnost, iako ga je predložilo više od 200 nevladinih organizacija i jedini ispunio sve zakonske kriterijume Visoki funkcioner DB Branimir Galić izabran za šefa Komisije za zaštitu prava ponuđača uprkos upornom, velikom protestu javnosti Direktorka Agencije za zaštitu konkurencije Dijana Marković Bajalović smenjena sa tog mesta posle pritiska tajkuna Čedomir Čupić, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, samo uz veliki pritisak javnosti nije diskvalifikovan pri izboru članova Saveta u Skupštini.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi