Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji u raljama države
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 08. 2011.

Izvor: Večernje novosti

Mediji u raljama države

Predrag Marković, ministar kulture i informisanja o stanju u srpskom novinarstvu, medijskoj strategiji, zaštiti spomenika na KiM

Konačan tekst Medijske strategije trebalo bi da bude gotov do septembra, kada će Ministarstvo kulture da ga predloži Vladi Srbije na usvajanje.

Foto: Večernje novosti
Neki delovi, po svemu sudeći, biće znatno drugačiji od nacrta, u čijem pisanju su učestvovali i predstavnici novinskih udruženja i predstavnici medija.

Kako u intervjuu za ”Novosti” kaže ministar kulture i informisanja Predrag Marković, usvajanje Strategije je samo prvi korak sređivanja stanja u srpskim medijima, nakon kojeg sledi teži - donošenje zakona koji proizilaze iz ovog dokumenta. Neki treba da budu doneti u roku od šest meseci, neki u naredne četiri godine.

Na pitanje u kojoj je trenutnoj fazi izrada medijske strategije, Marković odgovara:

- Stručnjaci koje su predložila novinarska i medijska udruženja su prema ugovoru završili radni tekst u dan. Produžili smo javnu raspravu do 15. jula, sve primedbe i snimci javnih rasprava po gradovima Srbije su na sajtu Ministarstva, i sada ih Sektor za informisanje razmatra i poredi sa evropskim i regionalnim iskustvima. Ali i sa stepenom dostignutih prava i održivošću.

Na koje delove Nacrta medijske strategije je stiglo najviše primed
bi?

- Kao što svi mogu videti na sajtu, najveći broj primedbi se odnosi na želju da se očuva ili monopol ili bar neka vrsta državnog upravljanja elektronskim medijima na lokalu. Lično, razumem sve argumente koji počivaju na brizi za očuvanje identiteta i posebnosti. Ali vlasništvo nije jedina garancija za to.

Hoće li Ministarstvo uvažiti pristigle zamerke i zahteve i na koji način će se menjati predlozi zakonskih rešenja?


- Zakoni se menjaju po jasnoj proceduri. Zato ćemo, pre nego što Vlada usvoji Strategiju, organizovati javno slušanje u Narodnoj skupštini, iako procedura usvajanja ove strategije to ne predviđa.

Da li će se uvažiti primedbe SVM na delove Nacrta koji predviđa da lokalne samouprave i nacionalni saveti nacionalnih manjina ne mogu da osnivaju medije?


- Poštujemo, ali ne izdvajamo primedbe po autorima. Kao što ni tekst Nacrta zaposleni u sektoru informisanja ne smatraju ”Svetim pismom”, kako je javno rekla državni sekretar za informisanje.

Na koji način će se obezbediti da vlasništvo u medijima bude jasno definisano i vidljivo?


- Preciznim zakonom i rigoroznim kaznama.

Postoji li politička volja da se država povuče iz vlasništva u svim medijima?

- Takva volja očito ne postoji na različitim nivoima i sa različitim motivima. Ali politička volja je nešto što se stvara. Čak i argumentima.

Nakon usvajanja Strategije, koji sve zakoni o medijima treba da budu usvojeni?


- To su, pre svega, zakoni koji će regulisati oblast elektronskih medija, delatnost javnih servisa i rada kablovskih operatera. Ali moram da naglasim da su uporedo neophodne izmene čitavog niza zakona. Od Zakona o oglašavanju do Krivičnog zakonika i Zakona o krivičnom postupku.

Koji je rok za završetak ovih poslova?


- Predviđeni rokovi verovatno neće biti duži od 18 meseci, jer je neophodno uzeti u obzir izborni ciklus, u kome Narodna skupština neće obavljati redovnu zakonodavnu aktivnost.

Hoće li biti menjan i Zakon o informisanju donet za vreme Bradića i koji je osporavan kao nedemokratski propis koji uvodi cenzuru?


- Naravno da će biti menjan i Zakon o informisanju. To je preduslov. Konačno, to je jedan od zakona čija su me rešenja zabrinula dok sam četiri godine bio izvan javnog života.

Kako Vi ocenjujete trenutno stanje u srpskim medijima?

- Odsustvo profesionalnosti i manjak profesionalne konkurencije su vidljivi na svakom koraku. Prisutna je i autocenzura, što je samo vidljivi oblik činjenice da mediji nisu toliko u raljama države koliko u raljama reklamnih agencija. Strategija će zato predvideti i čitav niz aktivnosti kojima će država pomoći medijima i olakšati njihovo poslovanje.

Koje projekte iz oblasti kulture je Ministarstvo završilo od kada ste vi ministar?


- Neozbiljni ljudi stalno nešto pokreću i ne završavaju. Ili precenjuju sebe ili potcenjuju pamćenje građana. Pokazali smo u izveštaju posle tri meseca rada, 14. juna, šta smo sve završili što se počinjalo prethodnih godina. Biće mi zadovoljstvo da građanima pokažemo i 14. septembra šta smo u ova tri meseca i počeli i završili. I objekte, i zakone i programe. U okviru zatečenog budžeta. Verovatno imamo malo sreće.

Antrfile : Ne gledam propagandne filmove

Da li ste u međuvremenu odgledali francuski film ”U kavezu”, koji Albance predstavlja kao žrtve trgovine organima, a Srbe kao krivce, i da li će i na koji način Ministarstvo kulture i Vlada reagovati na to?


- Ne gledam propagandne filmove, niti ih popularizujem piraterijom.

Štitimo srpske manastire

Šta konkretno Ministarstvo i Vlada mogu da urade kako bi osujetili pokušaje u Unesku da se srpski pravoslavni manastiri prevedu u kosovsku kulturnu baštinu?


- Upravo su naši stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika, sa Nacionalnom komisijom za saradnju sa Uneskom, uspevali da spreče takve pokušaje.

Šta će u narednom periodu biti rađeno na restauraciji i zaštiti naših spomenika kulture na Kosovu?


- Predviđeni radovi su u toku. Što iz našeg budžeta, što iz donacije Ruske Federacije. Kao i svi radovi na Hilandaru.

D. Milinković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi