Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Fototipsko izdanje Gradine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 08. 2011.

Izvor: Danas

Fototipsko izdanje Gradine

Promocija fototipskog izdanja časopisa „Gradina 1900-1901“, koje je priredio Zoran Pešić Sigma, održana je juče u čast Jeremije Živanovića, jednog od glavnih saradnika i pokretača tog časopisa.

Književnik, profesor i ban Moravske banovine, Živanović je bio pokretač časopisa „Gradina“ 1900. godine i njen glavni saradnik.

Fototipsko izdanje časopisa sadrži i tekst Živanovića koji je preuzet iz Spomenice šezdesetogodišnjice i osvećenja spomenika oslobođenja Niša 1937. godine.

Deo tiraža fototipskog izdanja „Gradine“ otkupilo je Ministarstvo kulture na poslednjem konkursu.

Izdanje je objavio Niški kulturni centar, kao izdavač časopisa „Gradina“ za književnost, umetnost i kulturu. „Gradina“ je i pokrenuta u Nišu 1990. godine kao časopis za zabavu, pouku i književnu kritiku, a posle više od 30 brojeva, prestala je da izlazi.

Među saradnicima stare „Gradine“ bili su i poznati pisci, između ostalih i Aleksa Šantić, Borisav Stanković, Simo Matavulj...

„Gradina“ je obnovljena sredinom 60-ih godina 20. veka, a nije izlazila samo 2002. Od 2003. godine izdavač „Gradine“ je NKC. SEEcult.org

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi