Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  In Memoriam Petar Janković
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 08. 2011.

Izvor: Politika

In Memoriam Petar Janković

Čovek je umro, i tu nema šta da se doda ili oduzme, osim da se nešto napiše i čitaoci, možda, saznaju nešto što nisu znali o Zaječarcu i Nišliji Petru Jankoviću, uredniku u „Politici” sedamdesetih i osamdesetih.

Petar Janković je prestao da živi u rodnom gradu Zaječaru, u ponedeljak, 15. avgusta 2011.

Njegova biografija je – kao, uostalom, većina biografija novinara po srcu i duši – vrlo kratka. Bio je novinar. Eto, i tu baš kao i kod smrti nema šta da se doda ili oduzme. Nije bio učesnik mnogobrojnih radnih akcija, nikad nije bio na takozvanim funkcijama, nije sedeo u kafanama sa političarima, nije išao leti na more, nije nosio kravatu, a od imovine je imao platu, kasnije penziju, i „fiću” zaječarske registracije.

Ceo njegov život tekao je u novinskoj redakciji. Najpre u dopisništvu „Politike” u Nišu, potom, od početka sedamdesetih, u Makedonskoj 29, u Beogradu. Urednik nedeljnog broja, šef deska, urednik unutrašnje rubrike, savetnik, penzija.

Petar Janković, zanimljiv lik: ne može se reći, kao što se u ovakvim prilikama po inerciji kaže da je „svojim tekstovima ostavio neizbrisiv trag u srpskom novinarstvu”. Nije. Njegova novinarska tajna bila je u nečemu drugom. Bio je rođeni urednik.

Bio je majstor da u tuđim tekstovima – pogotovo tekstovima mladih novinara – prepozna talenat i budućnost, ili da posavetuje autora da promeni posao. Nema podataka da je ikad pogrešio u proceni. Govorio je: „Ja ne umem to da napišem, ali znam da ti umeš, i znam kako možeš.”

Mnogi od tih novinara koji su prve redakcijske dane provodili uz Petra Jankovića, danas su visoko kotirani u srpskom žurnalizmu. U srpskom „Politikinom” žurnalizmu. Nije svejedno.

Bio je, dakle, rođeni urednik, i bio je rođeni šarmer. Ne pamti se da je ijednu profesionalnu i svaku drugu rečenicu, izgovorio bez duha i vica. Kad se radni dan u Makedonskoj 29 približavao kraju, mladi novinari su se okupljali na petom spratu, na kafu i piće, kod Pere. To je bila neka vrsta doživljaja.

I tako, otišao je taj zanimljivi čovek, novinar po duši, intelektualac po znanju i elokvenciji, mađioničar po šarmu, Zaječarac po karakteru – Petar Janković.

Miroslav Ćosić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi