Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  VAC još ne može da kupi Novosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 08. 2011.

Izvor: Danas

VAC još ne može da kupi Novosti

Nemačka medijska kuća tužila je Komisiju za zaštitu konkurencije, koja neće donositi odluku o kupovini Novosti pre nego što se taj sudski spor okonča

Problem nemačke kompanije VAC u nameri da kupi beogradske Večernje novosti nastao je zato što Komisija za zaštitu konkurencije nije na vreme odgovorila na njegovu prijavu konkurencije, što je na kraju dovelo do sudskog postupka ove medijske grupe protiv Komisije koji je trenutno u toku i do čijeg okončanja Komisija sigurno neće odobriti firmi VAC da kupi Novosti.

S druge strane, bez zelenog svetla od Komisije VAC ne može da preuzme Bekove akcije, jer bi se time izložio mogućoj kazni od 10 odsto godišnjeg prihoda, pri čemu bi cela transakcija mogla da bude i uzaludna, jer bi Komisija, ako se ne složi sa preuzimanjem, imala pravo da kasnije naloži VAC-u da proda akcije koje je kupio.

Komisija za zaštitu konkurencije u aprilu ove godine donela odluku da pokrene novi ispitni postupak za izdavanje odobrenja VAC-u za kupovinu Novosti. Pre toga je VAC još 2009. godine zatražio ovo odobrenje, ali mu Komisija nije odgovorila pa je prošle godine sa stupanjem novog Zakona o zaštiti konkurencije ovaj nemački gigant ponovio svoj zahtev da mu se odobri kupovina.

Komisija zatim pokreće novi ispitni postupak, na šta se VAC žali želeći da se odluka donese na osnovu ranije obavljenog ispitivanja. Komisija u maju ove godine odbija žalbu kao neosnovanu i VAC zatim podnosi tužbu Upravnom sudu protiv rešenja kojim mu je odbijena žalba.

„Dana 14. jula 2011. predsednik Komisije doneo je zaključak kojim se prekida postupak dok Upravni sud ne donese svoju odluku. U Komisiji je ocenjeno da pitanje o pokretanju ispitnog postupka čija se zakonitost ispituje u postupku kod Upravnog suda, predstavlja prethodno pitanje od čijeg rešenja, odnosno Odluke Upravnog suda, zavisi odlučivanje u ovoj upravnoj stvari u Komisiji“, navode u Antimonopolskoj komisiji.

Dakle, od suda zavisi koliko će VAC morati da čeka na rešenje Komisije, a znajući brzinu rada naših sudova, verovatno će se prilično načekati, mada upućeni kažu da je Upravni sud u poslednjih nekoliko meseci značajno ubrzao svoj rad.

U Komisiji napominju da će, „očekivano vreme donošenja rešenja ovog puta direktno zavisiti od efikasnosti rada Upravnog suda, odnosno njegovog poštovanja rokova za postupanje u predmetima iz oblasti zaštite konkurencije“. Ali pitanje na koje još nema odgovora je da li će Komisija nakon dobijanja sudske odluke nanovo krenuti u prekinuti ispitni postupak, koji može da traje puna tri meseca ili će samo dovršiti ono što je započela pre nego što je VAC podneo tužbu, što znači da bi svoje rešenje morala da donese u roku od nekoliko nedelja, koliko je joj je ostalo do isticanja roka u momentu pokretanja sudskog postupka.

U Komisiji ističu da bez njihovog rešenja Beko ne može da nemačkoj kompaniji proda svoje akcije, jer „sprovođenje koncentracije koje bi nastupilo bez prethodno izdatog rešenja Komisije nije u skladu sa Zakonom“.

„Za takvu situaciju Zakon predviđa da obavezu plaćanja novčanog iznosa u visini najviše 10 odsto od ukupnog godišnjeg prihoda i za slučaj sprovođenja koncentracije za koju nije izdato odobrenje Komisije. Da bi se izvršila prevencija sprovođenja koncentracija za koje nije izdato odobrenje, Zakon o zaštiti konkurencije predviđa i institut dekoncentracije.

U tom smislu Komisija može odobriti koncentraciju, uslovno je odobriti, ili zabraniti njeno sprovođenje. Nakon što Komisija utvrdi da je sprovedena koncentracija bez izdatog odobrenja, ona može doneti rešenje kojim će se učesnicima u takvoj koncentraciji izreći mere dekoncentracije, a njihov asortiman uključuje i nalog da se izvrši podela privrednog društva, prodaju akcije ili udeli, raskinu ugovori, a može se naložiti i izvršenje drugih radnji u cilju uspostavljanja stanja na relevantnom tržištu kakvo je bilo pre sprovođenja koncentracije“, ističu u Komisiji.

U ovoj instituciji kažu da ih ni Beko ni VAC nisu kontaktirali od kada je srpski biznismen dobio nalog da proda svoj većinski udeo u Novostima, koji iznosi 62,42 odsto, ali da je Komisija za hartije od vrednosti stupila u kontakt sa njima i obavestila ih o obavezi Beka da proda svoje akcije.

A. Milošević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi