Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nacrt medijske strategije nedostupan novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 08. 2011.

Izvor: Politika

Nacrt medijske strategije nedostupan novinarima

Tekst je u proceduri i ne bi bilo korektno govoriti o njemu dok se ne završi rad komisije, kaže Dragana Milićević-Milutinović

Sektor za medije Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva završio je tekst Nacrta medijske strategije, a njegova sadržina biće poznata javnosti kada bude održano javno slušanje pred poslanicima Skupštine Srbije.

Foto: Tanjug
Ministar Predrag Marković obavestio je o obavljenom poslu predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića i zamolio ga da u što kraćem roku formira komisiju koja bi dala sugestije na završeni tekst predloga Nacrta strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2016. godine, kako glasi pun naziv medijske strategije.

Uz ovu informaciju, Ministarstvo kulture saopštilo je juče da će komisija biti sastavljena od predstavnika njihovog Sektora za medije, Ministarstva finansija, Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji, eksperata Evropske komisije, radne grupe koja je sačinila prvi tekst nacrta medijske strategije, Agencije za zaštitu konkurencije koja će dati mišljenje o završenom tekstu.

„Ministar će po razmatranju sugestija Komisije tekst predloga predstaviti na javnom slušanju u Narodnoj skupštini Republike Srbije, pre usvajanja Strategije na Vladi“, navodi se u saopštenju. Tekst je sada u Vladinoj proceduri i ne bi bilo korektno govoriti o njemu dok se ne završi taj posao, odnosno rad komisije koju će formirati premijer Cvetković, kaže za naš list Dragana Milićević-Milutinović, državni sekretar u Ministarstvu kulture.

– Mi smo tekst završili na osnovu Nacrta strategije koji je uradila radna grupa, rezultata javne rasprave, priloga koji su stigli putem pošte, mejla. Konačni tekst biće dostupan javnosti na javnom čitanju u Skupštini, a sve to biće jako brzo – rekla je Dragana Milićević-Milutinović.

Ona je navela da je grupa koja je radila na strategiji najozbiljnije razmatrala sve dobijene primedbe i sugestije, uzimajući u obzir i ono što su čuli tokom više javnih rasprava organizovanih u nekoliko gradova Srbije, stav AP Vojvodine, stavove gotovo svih nacionalnih saveta nacionalnih manjina koji su gotovo istovetni, mišljenje nezavisnog eksperta Evropske komisije...

– On je učestvovao u radu radne grupe, ali je na konačan tekst dao svoje mišljenje. Mislim da je predlog koji je Ministarstvo pripremilo kvalitetan, dobar, usklađen i da će konačna verzija koja će ići na Vladu nakon rada komisije biti u skladu sa interesima građana Srbije i evropskim standardima – istakla je Dragana Milićević-Milutinović.

Predstavnici novinarskih udruženja nedavno su izrazili zabrinutost da neće imati uvid u tekst medijske strategije pre nego što ona bude usvojena, zatraživši da budu upoznati sa izmenama u odnosu na tekst koji je uradila radna grupa, koju su najvećim delom činili predstavnici medijskih udruženja. I u Udruženju novinara Srbije (UNS) i u Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) kažu da nisu videli tekst koji je radio Sektor za medije.

– Ministarstvo kulture zasad od novinara taji šta je krišom zapisalo u Predlogu medijske strategije. Ne znamo ni ko je pisao taj dokument, a kamoli da smo dobili priliku da ga podvrgnemo javnoj proveri. Javna rasprava je vođena o papiru u čijem su pisanju učestvovali i novinari, ali od tog papira se ministarstvo napadno distanciralo. Mislim da je demokratska procedura na taj način zapravo izigrana – kazala je za „Politiku” Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović istakao je da nikom od pet medijskih i novinarskih udruženja (UNS, NUNS, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Lokal pres), koja čine medijsku koaliciju okupljenu s ciljem unapređenja medijske scene Srbije kroz usvajanje valjane strategije, nije poznat sadržaj ovog dokumenta.

– I to je činjenica koja nas brine. S obzirom na to da će predlog Nacrta medijske strategije proći kroz pomenutu komisiju, nema razloga za tajnovitost. Zabrinut sam i zbog same procedure usvajanja ovog dokumenta, jer je ona sada drugačija od uobičajene. Ključni utisak je da Ministarstvo kulture kroz formiranje komisije traži saučesnike za donošenje strategije, jer nije imalo hrabrosti da to učini samostalno – rekao je Obradović.

Jelena Čalija - Višnja Dugalić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi