Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kazna zbog međunarodne oznake
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 08. 2011.

Izvor: www.radiokim.net

Kazna zbog međunarodne oznake


Pripadnici kosovske policije (KPS) oduzeli su direktoru KIM radija Isaku Vorgučiću vozačka dokumenta i napisali prekršajnu prijavu jer je na automobilu imao oznaku “SRB”.

Vorgučić je ispričao da ga je patrola kosovske policije zaustavila 25. avgusta u blizini Čaglavice, na putu Priština – Gnjilane, misleći da se radi o rutinskoj kontroli. Prema njegovim rečima, ispostavilo se da ga je policija zaustavila zbog toga što je pored srpske tablice sa registarskom oznakom Prištine na automobilu stajala i nalepnica sa međunarodnom oznakom za Srbiju - SRB.

“Napisali su prijavu i zahtevali da skinem oznaku, a potom napisali kaznu i oduzeli dokumenta za koja su rekli da moram da dođem u Prištinu da ih podignem nakon što izvrsim uplatu za kaznu. To me je začudilo, jer nema dve godine od kako je ista policija instistirala da moram na automobilu da imam međunarodnu oznaku SRB”, kazao je on.

Opisujući događaj, Vorgučić je kazao da ga ja zaustavio policajac koji nije govorio srpski, da nisu mogli da se sporazumeju i da nije hteo da potpiše prijavu koju je napisao, jer mu je bila potpuno nejasna.

“Mene zanima po kojoj uredbi i po kom zakonu oni imaju pravo da kažnjavaju za takve stvari”, pita se Vorgučić.

U poslednje vreme pripadnici Kosovske policijske službe, uz pomoć specijalne jedinice ROSU, zaustavljaju Srbe na Kosovu i Metohiji i oduzimaju im nove lične karte, vozačke i saobraćajne dozvole, koje izdaju organi Republike Srbije.

Vorgučić smatra da se radi o pritisku kosovskih vlasti na Beograd preko Srba na Kosovu i Metohiji i da on ima politički karakter.
“Ovakve stvari se rešavaju pregovorima a ne tako što će policija donositi samostalne odluke i na osnovu toga što imate drugačije registarske tablice uzimati na sebe pravo da ljude maltretira”.

Objašnjenje o ovom dogadjaju, ali i o tome da li Srbi na Kosovu moraju ili ne moraju na svojim automobilima da imaju oznaku “SRB”, kao i da li to zavisi od toga da li koriste srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu ili iz drugih delova Srbije, do ovog trenutka u kosovskoj policiji nismo uspeli da dobijemo, iako smo ceo dan pokušavali da od njih dobijemo informaciju.

Preuzeto sa www.radiokim.net

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi