Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Besplatni advokati za sedam novinara i urednika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 09. 2011.

Izvor: Politika

Besplatni advokati za sedam novinara i urednika

Sedam novinara, urednika i medijskih radnika, protiv kojih je pokrenut sudski postupak, dobilo je besplatnu pravnu pomoć u okviru projekta koji je pokrenulo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Od juna, kada je pokrenut ovaj projekat, pravne savete je zatražio 51 medijski radnik. Osim zastupanja na sudu, članovima NUNS-a omogućene su svakodnevne stručne konsultacije u vezi sa etičkim dilemama u novinarstvu, kao i pravni saveti.

Ipak, kolege koje ne rade svoj posao kako treba, ne mogu da očekuju besplatno zastupanje na sudu.

– Ne možemo da odobrimo zastupanje onih članova koji su prekršili zakon ili novinarski kodeks, tačnije koji nisu profesionalno radili svoj posao. Iz tog razloga, o svakom pojedinačnom zahtevu odlučuje komisija koju čine predstavnik suda časti, predsednik Izvršnog odbora NUNS-a i advokat – objašnjava Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a.

Takođe, novinari mogu da dobiju besplatnog branioca, a samo u izuzetnim slučajevima biće im dodeljen besplatan pravni zastupnik ukoliko oni tuže nekoga. Advokati NUNS-a trenutno zastupaju kolege koje su tužile kompaniju „Ringijer” zbog kršenja osnovnih radnih prava.

– Verujemo da našim članovima pravna pomoć mnogo znači pogotovo u doba ekonomske krize koja je još više pogoršala poljuljan položaj medija. Svedoci smo da novinari postaju „taoci” sopstvenih sudskih sporova koji traju godinama i ne nazire im se kraj – kaže naš sagovornik i naglašava da besplatna pravna pomoć nije rezervisana za vlasnike medija, već isključivo za novinare i urednike.

J. Z. P.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi