Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštavanje sa suđenja  |  Apelacioni sud: „Politika“ nezakonito otpustila Davinića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštavanje sa suđenja

11. 10. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Apelacioni sud: „Politika“ nezakonito otpustila Davinića

Apelacioni u sud u Beogradu potvrdio je presudu Prvog osnovnog suda iz 2018. da je dopisnik „Politike“ Aleksandar Davinić iz Leskovca 2010. godine nezakonito otpušten kao „tehnološki višak“ i da posle devet godina mora da bude vraćen na posao.

Pravosnažnom presudom, u koju je UNS imao uvid, poništeno je nezakonito rešenje generalne direktore „Politike novine i magazini“ Mire Glišić-Simić i zamenika generalne direktorke Vernera Herića iz 2010. godine kojim je zbog „organizacionih promena prestala potreba za radom“ Davinića. Nezakonit je, navodi se u presudi, i prekid ugovora o radu.

Davinić je jedan od 18 novinare, koje je rukovodstvo „Politike“ 2010. godine otpustilo kao „tehnološki višak“ s obrazloženjem da je prestala potreba za njihovim radom, da nisu mogli biti premešteni na drugo radno mesto, niti je postojala „mogućnost njihove prekvalifikacije i dokvalifikacije“.

Prvostepenom presudom utvrđeno je da je Davinić u „Politici“ od 2002. bio zaposlen na neodređeno vreme, da je 2008. raspoređen na mesto novinara u dodatku „Srbija“, te da je  2010. godine otpušten.

Apelacioni sud presudio je da je „Politika novine i magazini” (PNM), izdavač „Politike“ postupala nezakonito jer je, u skladu sa Zakonom o radu, pre otkazivanja ugovora o radu morala da donese Program rešavanja viška zaposlenih, što je „propustila da uradi“.

U presudi se navodi da Zakon o radu propisuje da je poslodavac koji utvrdi da će doći do prestanka potrebe za radom najmanje 20 zaposlenih u roku od 90 dana, dužan da donese ovaj program.  

PNM je tokom sudskog procesa tvrdio da je tehnološki višak predstavljalo 18 zaposlenih.

Međutim, sud je zaključio da je PNM morao da ubroji u ukupan broj tehnološkog viška i 75 zaposlenih kojima je radni odnos prestao uz isplatu stimulativne otpremnine “jer su i oni predstavljali tehnološki višak”.

„Tehnološki višak su predstavljala 93 zaposlena i to 75 zaposlenih koji su proglašeni za tehnološki višak uz isplatu stimulativne otpremnine i 18 zaposlenih koji nisu dali saglasnost i kojima je takođe otkazan ugovor o radu uz isplatu otpremnine, ali ne stimulativne otpremnine“, navodi se u presudi apelacije.

U presudi Apelacionog suda navodi se i da je pravilan zaključak da nisu postojali uslovi da se Davinić proglasi tehnološkim viškom jer PNM prilikom utvrđivanja viška zaposlenih, nije primenio nikakve kriterijume prilikom raspoređivanja zaposlenih na radna mesta, čime je imao „nejednaki tretman zaposlenih koji su radili na istim poslovima“.

Osim Davinića, Vrhovni kasacioni sud presudio je 2017. godine i da je novinarka „Politike“ Svetlana Vasović Mekina 2010. godine kao „tehnološki višak“ nezakonito otpuštena i da mora da bude vraćena na posao, što se do danas nije desilo. Prvostepeni sud presudio je i da je Dragana Torlakovića „Politika“ nezakonito otpustila i da mora da ga vrati na posao.

U toku je i spor po tužbi Danila Bugarskog protiv „Politike“ zbog nezakonitog otpuštanja 2010. godine, kao tehnološkog viška.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

11.10.

2019.

radeta [neregistrovani] u 23:07

sramota

Skoro deset godina treba srpskim sudovima da reše radni spor koji zakon posmatra kao spor koji se vodi po hitnom postupku a sud kao spor iza koga ne prepoznaje da stoje ljudske sudbine. Ovo je sramota i Politike i srpskog sudstva.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi