Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštavanje sa suđenja  |  Odložena čak četiri današnja suđenja u vezi sa paljenjem kuće novinara Jovanovića i pisanjem "Žig infa"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštavanje sa suđenja

21. 01. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Odložena čak četiri današnja suđenja u vezi sa paljenjem kuće novinara Jovanovića i pisanjem "Žig infa"

Suđenje za paljenje kuće novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića odloženo je jer nisu postojali tehnički uslovi za tonsko snimanje u sudnici Palate pravde, što je sudija u ovom postupku Slavko Žugić ranije odredio. Branioci okrivljenih su bili izričiti da se današnje ročište iz tog razloga odloži.

Advokat okrivljenog Vladimira Mihailovića Zora Dobričanin je posle sudijinog objašnjenja da suđenje neće biti snimano rekla da njen klijent ne treba da odgovara na pitanja, s čim se Mihailović saglasio. Advokati okrivljenih i oštećenih, kao i Jovanović, iz tog razloga nisu pokušali da mu postave pitanja.

Zbog nemogućnosti tonskog snimanja i okrivljeni Igor Novaković nije želeo da iznese svoju odbranu.

Uprkos ovim okolnostima advokat oštećenog Milana Jovanovića Ana Matić Alimpijević predložila je da se njen klijent ispita. Sa tim je bio saglasan i zamenik javnog tužioca Predrag Milovanović.

Ipak, sudija Žugić odlučio je da se suđenje odloži za 14. februar.

Žugić je rekao da „ne vidi razlog“ zašto su se branioci odlučili za „takvo ponašanje“, kao i da obaveza suda prema zakonu nije da obezbedi tonsko snimanje. „Nikakvog rizika za okrivljene nema ako se tok pretresa ne snima. Sve se unosi u zapisnik i svako može da interveniše ad hoc“, rekao je Žugić.

Simonović: Nisam pretio tužiocu

Navode da je pretio zameniku javnog tužioca Predragu Milovanoviću na prethodnom suđenju Dragoljub Simonović je danas negirao i rekao da su „mediji izneli te neistine“.

„Smisao mojih reči bio je da ako se pred sudom dokaže da je zamenik tužioca na nezakonit način prikupljao dokaze, prikrivao činjenice može se isključiti iz postupka. O radu tužioca može odlučivati sud, a ne ja“, istakao je Simonović.

Dodao je da „nije korektno“ što je zamenik javnog tužioca Milovanović navodne pretnje komentarisao u medijima.

Milovanović je kazao da je medijima dao izjavu, uz odobrenje odgovornih u tužilaštvu, ali da dalje izjave neće davati do pravnosnažnog okončanja postupka.

Advokat Simonovića Ivica Vuković rekao je da je etičkom odboru Visokog saveta sudstva, Društvu novinara Srbije, Udruženju tužilaca Srbije i Državnom veću tužilaštva uputio dopis da se tužioci i sudije suzdrže od komentarisanja u medijima o ovom postupku jer se na taj način vrši pritisak i utiče na nezavisnost sudstva i tužilaštva, što smatra nedopustivim.

Sudija Žugić rekao je da niko nije, niti će uticati na njegovu nezavisnost, kao i da postupak vodi u skladu sa zakonom.

Dobričanin: Važna odluka suda

Advokat okrivljenog Vladimira Mihailovića Zora Dobričanin je posle suđenja izjavila da je „važna odluka“ da se suđenje odloži s obzirom na interesovanje medija, kao i iznošenja „velikog broja osetljivih činjenica“ tokom postupka.

„Bio je red na mog klijenta, Vladimira Mihailovića da odgovara na pitanja. Pretpostavljam koja bi vrsta pitanja bila i mislim da je važno da odgovori na ta pitanja apsolutno precizno budu u zapisniku“, rekla je Dobričanin.

Komentarišući da se odlaganjem odugovlači proces Dobričanin je to negirala i istakla da suđenje „ide neverovatnom brzinom, s obzirom da je krivično delo izvršeno pre godinu dana".

„U fazi smo dubokog glavnog pretresa u ispitivanju okrivljenih. Ako proverite druge predmete, videćete da to nije slučaj. Niko ovde nema nameru da odugovlači. Moj lični utisak je da se proces odvija brzo“, kazala je Dobričanin.

Komentarišući navode da je Simonović na prošlom suđenju pretio tužioci Dobričanin je rekla da to nisu pretnje.  

„Svako od nas bi odreagovao da je bilo pretnji. Okrivljeni Simonović je rekao da će pokrenuti postupke protiv tužilaca, a to nije pretnja. Jako je važno što je taj glavni pretres sniman, jer da nema audio snimka ko zna na šta bi to izašlo. Taj snimak je najbolja odbrana Simonovića“, rekla je Dobričanin.

I ostala suđenja danas odložena

UNS saznaje i da je današnje suđenje za naknadu štete za izgorelu kuću Jovanovića odloženo, kao i dva suđenja po tužbi Dragoljuba Simonovića protiv urednika portala „Žig infa“ Željka Matorčevića.

Suđenje za naknadu štete za izgorelu kuću protiv pevačice Bojane Cvetković Šijački, koja je priznala da je bila saučesnica zbog čega je dobila šest meseci kućnog pritvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara, odloženo je jer se nije pojavila na suđenju.

Protiv Matorčevića suđenje je odložene zato što se Simonović na pretresu nije pojavio. Razlog za nedolazak bio je zbog današnjeg suđenja za paljenje Jovanovićeve kuće.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi