Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Novinari na sudu - statistika  |  Revizija za manje od 10 odsto „štamparki“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinari na sudu - statistika

15. 11. 2016.

Autor: I. N. Izvor: UNS

Revizija za manje od 10 odsto „štamparki“

Vrhovni kasacioni sud (VKS) je za dve i po godine formirao 33 predmeta u vezi sa ispitivanjem presuda u oblasti javnog informisanja, od čega je 19 rešeno i to odbijanjem ili odbačajem zahteva parničnih stranaka koje su bile nezadovoljne pravosnažnim sudskim presudama. S obzirom na to da je u istom periodu pred Višim sudom u Beogradu presudom rešeno 478 predmeta po tužbama protiv novinara, pravo na reviziju pred VKS iskoristi oko 7 odsto parničnih stranaka.

 

„U periodu od januara 2014. do jula 2016. godine u Vrhovnom kasacionom sudu je primljeno 33 predmeta u vezi sa javnim informisanjem (tzv. „štamparke“), od čega je 19 predmeta rešeno. Revizija je odbijena u 3 predmeta, odbačena je u 15 predmeta, dok je u jednom predmetu odbačen zahtev za zaštitu zakonitosti“, navodi se u odgovoru koji je Udruženje novinara Srbije (UNS) dobilo od VKS-a.

Ista statistika je i u sporovima koji se vode zbog povrede Zakona o autorskim i srodnim pravima.

U odgovoru koji je UNS dobio od VKS-a navodi se da je u periodu od januara 2014. do jula 2016. godine u VKS primljeno 24 predmeta iz oblasti povrede autorskog prava, od kojih je 15 rešeno. Revizija je odbijena u 3 predmeta, u 7 predmeta je odbačena, u jednom predmetu je doneta preinačujuća odluka, dok su četiri predmeta rešena na drugi način. 

Inače, revizija predstavlja ograničeno pravo parničnih stranaka na vanredni pravni lek i može se izjaviti samo protiv pravosnažnih presuda donetih u drugom stepenu. O zahtevima za reviziju odlučuje Vrhovni kasacioni sud u Beogradu. 

Tekst je nastao u okviru projekta "Novinari na sudu - Vodič kroz sudsku praksu za novinare, fotoreportere, urednike i vlasnike medija" koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi