Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i Strukovni sindikat RTS-a: REM hitno da imenuje članove upravnih odbora javnih servisa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

05. 05. 2021.

Izvor: UNS

UNS i Strukovni sindikat RTS-a: REM hitno da imenuje članove upravnih odbora javnih servisa

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije (RTS) traže da Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) hitno imenuje članove upravnih odbora javnih servisa, organa upravljanja RTS-a i RTV-a, jer je mandat po šest članova UO RTS-a i RTV-a istekao. Odlaganjem izbora narušava se integritet i funkcionisanje oba javna medijska servisa.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije je na prethodne dve sednice odložio izbor novih članova UO RTS-a i RTV-a, jer nije postojao kvorum za odlučivanje, iako je od raspisivanja konkursa za nove članove prošlo skoro osam meseci. Javni medijski servisi su u aprilu ostali bez organa upravljanja, jer je po šest članova UO RTS-a i RTV-a petogodišnji mandat istekao.

Podsećamo da je REM još u septembru prošle godine raspisao konkurs za članove upravnih odbora RTS-a i RTV-a, da bi u novembru objavio listu predloženih kandidata sa njihovim biografijama. Za članove oba upravna odbora predloženo je ukupno 62 kandidata, a nadležnost članova Saveta REM-a je da izaberu njih 12.

UNS i Strukovni sindikat RTS-a poštuju činjenicu da REM prema Zakonu o elektronskim medijima predstavlja samostalnu i nezavisnu regulatornu organizaciju, ali podsećamo da ta organizacija vrši javna ovlašćenja, između ostalog i u cilju zaštite interesa javnosti u oblasti elektronskih medija.

Ovakvim postupanjem REM-a stvoren je presedan koji jasno stavlja do znanja da upravni odbor javnog medijskog servisa, iako predviđen Zakonom o javnim medijskim servisima kao obavezni organ sa izuzetno značajnim ovlašćenjima, u praksi i nije neophodan. Odugovlačenjem postupka izbora članova UO RTS-a i RTV-a šalje se poruka da javni servisi mogu da funkcionišu bez upravnih odbora, čime se obesmišljava izbor novih članova ovog tela.  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi