Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM: Nastavlja se maltretiranje novinara na Kosovu i Metohiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

29. 03. 2018.

UNS i DNKiM: Nastavlja se maltretiranje novinara na Kosovu i Metohiji

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije osuđuju nastavak maltretiranja novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji od strane kosovske policije. Kako je UNS-u rekla novinarka Radio-televizije Srbije (RTS) Svetlana Vukmirović, ekipa RTS-a snimala je juče u Peći četvrtu epizodu emisije "Pravo na sutra" o uzurpiranoj imovini Srba, kada ih je, sa još petoro pravnika, privela kosovska policija.

Ona je objasnila da je nepoznati Albanac prijavio policiji da je video kamere, nakon čega su članovi ekipe privedeni u policijsku stanicu.

„Tri člana ekipe, snimatelja Aleksandra Stipića, realizatora Biljanu Erdeljan i vozača Dalibora Milutinovića su pretresli, legitimisali i skoro pet sati saslušavali. Sa njima je privedeno i petoro advokata koji sa nama rade na emisiji. Incident sam prijavila Kancelariji za KiM koja je intervenisala. Pet sati je zaista previše i predstavlja nepotrebno zadržavanje novinara“, rekla je Vukmirović i dodala da nije privedena cela ekipa jer su se ona, snimatelj Vladimir Jovanović, tonac Miroslav Radišić i još jedan advokat nalazili u drugom vozilu.

UNS i DNKiM podsećaju da su se pre samo tri dana pripadnici specijalne policije Kosova ROSU nasilno ponašali prema srpskim novinarima koji su izveštavali o događajima u Kosovskoj Mitrovici.

UNS i DNKiM ponovo zahtevaju da nadležni organi omoguće svim novinarima da bez ometanja i nasilja rade svoj posao.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi