Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шпер: Новинарска удружења да посвете много више пажње младим новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2021.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Шпер: Новинарска удружења да посвете много више пажње младим новинарима

Новинарска удружења морају далеко више пажње да посвете младим новинарима и њиховом усавршавању, јер је то једина нада за будућност новинарства у Србији, изјавио је члан Управног одбора Независног друштва новинара Војводине, Дарко Шпер.

„Пресудна је улога новинарских удружења и организација да нове, младе људе едукују и да их укључимо у мале редакције којима ми управљамо“, рекао је Шпер који је и повереник Синдиката Независност Радио-телевизије Војводина.

Новосадска новинарска школа је у саопштењу пренела да је Шпер то рекао на онлајн округлом столу о истраживању „Медији о медијима, слободи медија и новинарима“.

На округлом столу је закључено да су усавршавање млађих генерација новинара, инсистирање на професионалности и етици, те подстицање удруживања новинара нека од могућих решења за побољшање медијске сцене и положаја новинара у Србији.

Медији у Србији дубоко поларизовани

Професор новинарства Раде Вељановски оценио је да су медији дошли у ситуацију да настоје да оне „друге“ истисну из медијске сцене, али не због борбе за тржиште већ због „борбе да се остане у политичко-пропагандном идеолошком пољу“.

„Медији у Србији су дубоко поларизовани, што је резултат поларизованости друштва у целини“, казао је Вељановски.

Он је оценио да код Радио-телевизије Србије већи проблем од неутралности према овој или оној страни представља неутралност према стварности, коју јавни сервис „игнорише“.

Коментаришући оснивање нове Радне групе за безбедност и заштиту новинара, новинарка Тамара Скроза је оценила да „треба изаћи из свих група“.

„Нема више о чему да се разговара. Ја сам против сваког дијалога с властима, свака радна група се завршила катастрофом, још горим третманом према нама“, казала је Скроза.

Недостатак анализа у медијима

Председник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић рекао је да то удружење нема великих очекивања од радних група, али да је учешћем у новој радној групи „пружило још једну шансу дијалогу“.

Професорка новинарства Дубравка Валић Недељковић казала је да је приметан недостатак аналитичких, дубинских анализа међу вестима из сфере медија.

Истраживање „Медији о медијима, слободи медија и новинарима“ спроведено 2019. и 2020. године, обухватило је мониторинг портала четири телевизије, пет дневних листова, портала медијских удружења, саморегулаторних и регулаторних тела, као и фокус групу и дубинске интервјуе с медијским професионалцима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси