Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Глас Америке: Новинари ВоА и РСЕ шпијунирани путем Пегаза
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 07. 2021.

Аутор: БЕТА/РСЕ/Глас Америке

Глас Америке: Новинари ВоА и РСЕ шпијунирани путем Пегаза

Америчка Агенција за глобалне медија (УСАГМ) огорчена је због извештаја да је више од 180 новинара, укључујући Гласа Америке и Радија Слободна Европа, наводно било на мети софистицираног шпијунског софтвера војне класе, саопштила је та агенција.

„Циљање приватних разговора новинара на било који начин је неприхватљиво. Ова злоупотреба мора престати, а новинари морају бити заштићени“, рекла је вршитељка дужности директора УСАГМ-а Келу Чао, преноси Глас Америке. 

Шпијунски алат, назван Пегаз, развила је израелска компанија НСО група.

Вашингтон Пост, пренео је да је међу циљаним новинарима било неколико из Гласа Америке. У новом извештају Пројекта за извештавање о организованом криминалу и корупцији, каже се да Влада Азербејџана користи софтвер Пегаз да шпијунира стотине локалних активиста и новинара, укључујући пет садашњих и бивших дописника РСЕ.

Међу њима је Кадија Исмајилова, бивша шефица бироа РСЕ у Бакуу и једна од најпознатијих истраживачких новинарки те државе.

Медији: Шпијунски софтвери попут израелског Пегаза – претња демократији

Открића конзорцијума новинских организација да су новинари, активисти за људска права и опозициони политичари били на мети ауторитарних режима и десничарских популистичких влада користећи шпијунски софтвер израелске компаније за њихово праћење, својеврсни је позив међународној заједници да постави ограничења у употреби и дистрибуцији технологије за надзор штитећи тиме будућност демократије, пишу светски медији.

Како преноси Радио слободна Европа (РСЕ) писање светских медија, активистичке групе позивају владе да се ангажују у регулисању продаје шпијунског софтвера након што су велике новинске куће објавиле податке који показују да су телефони стотине новинара, активиста, дисидената и адвоката широм света били мета софтвера за инвазивну присмотру, указује часопис 

„Индустрија је показала да није у стању да сама ради полицијски посао, док се владе – укључујући демократске државе – крију иза националне безбедности да би прикрили злоупотребе надзора“, наводи се у саопштењу групе за дигитална права Аксес нау. 

Скуп података, добијен од непрофитне медијске организације Форбиден сториз, подељен с организацијом Амнести интернешенел и неколико публикација, садржи листу телефонских бројева за које се верује да су изабрани за надзор клијената НСО групе, израелске компаније која је развила део шпијунског софтвера под називом „Пегаз“ који може да допре до информација с паметног телефона.

Потенцијалне размере домета софтвера први пут откривају до које мере владе широм света користе ново приватно тржиште за шпијунски софтвер, оцењује амерички часопис, додајући да је шпијунска индустрија и даље углавном нерегулисана, делимично и због тога што су саме државе често корисници тих услуга.

Средство за шпијунирање критичара

Лист Фајненшел тајмс у свом уредничком коментару наводи да шпијунски софтвер „Пегаз“ омогућава кориснику да продре у најмрачније углове паметних телефона – личне податке, приватне поруке, слике и листе контаката и може да укључи камере и снимаче.

Технологија је, додаје лист, осмишљена да циља терористе и криминалне групе, али је наводно постала средство за државе да шпијунирају критичаре, дисиденте и друге.

Годинама је глобална шпијунска индустрија пословала из сенке, изложена само организацијама за људска права и новинарима. Индустрија тврди да се ради о борби против криминала и тероризма.

Међутим, чланови индустрије је често продају владама које изједначавају „криминал“ и „терор“ с „критичарима“ и „неслагањем“, написали су за Вашингтон пост професор права на Универзитету Калифорнија Дејвид Кеј и Маритје Шааке,директорка за међународну политику у Центру за сајбер политику Универзитета Станфорд.

Реаговали су бројни званичници, међу њима комесарка УН за људска права Мишел Башеле и представница Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) за слободу медија Тереза Рибеиро.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси