Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС: Прошле године 90 напада на новинаре и медијске раднике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 02. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

УНС: Прошле године 90 напада на новинаре и медијске раднике

Удружење новинара Србије (УНС) у бази за 2019. годину забележило је 90 случајева у којима су се новинари и медијски радници жалили Удружењу на нападе, притиске и претње или су ти инциденти објављени у медијима. Број напада и притисака на колеге у 2019. години у порасту је у односу на претходне две године.

УНС је 2018. евидентирао 54 случаја напада, притисака и претњи новинарима, а 2017. године 63 таква случаја.

УНС је утврдио да су 2019. године била четири физичка напада, два случаја угрожавања сигурности, девет претњи, пет вређања, 16 случајева онемогућавања рада, два хапшења, 21 претњу или вређање на друштвеним мрежама, четири сајбер напада и један административни притисак. Осим ових, УНС је забележио још 26 притисака и инцидената: обијање куће, два паљења аутомобила, притисак тужбом, увредљиве плакате…

УНС је реаговао у око 70 случајева.

Највеће увећање у односу на прошлу годину су случајеви претњи, језика говора мржње и вређање колега на друштвеним мрежама, а у чему предњаче политичари. УНС је 2018. регистровао шест таквих случајева, а прошле године, троструко више, 21.

Иначе, најтеже угрожавање безбедности новинара у последњих 12 година, паљење куће новинара Жиг инфа Милана Јовановића забележено је у децембру 2018. године. Овај случај, од априла прошле године пред судом чека свој епилог.

Физички напади

Од четири физичка напада на новинаре и медијске раднике, у три случаја полиција је ухапсила осумњичене.

Фоторепортер „Вечерњих новости“ Зоран Јовановић Мачак је у мају прошле године на  новинарском задатку у Београду у поподневним часовима, физички нападнут. Полиција је после пријаве ухапсила Жељка Пожарца, јавиле су „Новости“.

„Одједном је викао, уносио ми се у лице и није дозвољавао да фотографишем, иако сам му објаснио да је то јавни простор на коме је дозвољено снимање. Kада сам се одвојио од њега, шутнуо је мој фотоапарат и мене у задњицу, а затим ме је пљунуо“, рекао је тада УНС-у Јовановић.

УНС-у је Јовановић рекао да је добио позив од тужилаштва и придружио се гоњењу нападача.

Новинарка "Курира" Љиљана Станишић у децембру је нападнута у близини ресторана на Врачару. Иако није била на радном задатку, нападачи су је питали да ли је новинарка, што је она потврдила. По изласку из ресторана пришли су јој нападачи, како је тада рекла, и почели да је вуку, ударају и озбиљно прете њеној деци.

Станишићева је обавестила јавност да су јој утврђене повреде врата и главе, да су нападачи приведени, али да им није одређен притвор.

На екипу „Вечерњих новости“ почетком децембра група младића физички је насрнула у месту Ратари код Обреновца. Млађи мушкарци су прво физички насрнули на фоторепортера који је успео да се склони у аутомобил, испричали су УНС-у тада у „Новостима“.

„Кренули су да ударају по шофершајбни, гурају и ударају аутомобил, прете, вичу ’сада ћемо да вас бијемо’. Покушали су да ударе возача који је на тренутак отворио прозор. Постојао је утисак да им је намера да преврну аутомобил“, речено је УНС-у.  

Екипа Новости објаснила је да је драматична ситуација трајала око сат времена и да је на њихов позив дошла полиција која је привела неколико мушкараца.

Међутим, основни суд у Обреновцу одбио је предлог Основног јавног тужилаштва да одреди притвор тројици ухапшених који се сумњиче за овај напад. Осумњичени Ф.О, М.Ш. и Ф.В. према одлуци суда не смеју да комуницирају нити приђу ближе од 100 метара оштећенима, рекли су УНС-у раније у Суду.

Новинара листа „Расина прес“ Гвоздена Здравића је у јуну радник општинског обезбеђења, при покушају да уђе на седницу Скупштине општине Александровац како би извештавао, физички напао.

УНС-у је тада Здравић рекао да га је радник обезбеђења одгурнуо, да је пао и задобио повреде руке, због чега је отишао у хитну помоћ. „У болници су ми констатоване лакше телесне повреде. Полиција је дошла по службеној дужности, узела моју изјаву и направила записник“, рекао је Здравић.

Увреде

Осим увреда које су новинарима упућиване преко друштвених мрежа, УНС је у бази бележио и пет других случајева вређања.

У прилозима Телевизије Панчево новинару сајта Панчево Си Ти Ненаду Живковићу су у фебруару упућене увреде да је „класична лажовчина“, „сепаратиста“, „дангуба“, „смрад“… Вређање Живковића на овој телевизији уследило је после његовог говора на скупу „1 од 5 милиона“ у Панчеву.

Колега Живковић поднео је тужбу за повреду части и угледа против одговорног уредника телевизије Панчево Мирослава Милакова и Радио-телевизије Панчево. Суђење је почело у новембру прошле године.

Ваљевска новинарка и уредница портала Колубарске Дарија Ранковић у јулу је на интернет страници valjevskapodvala.com у два објављена текста вређана, уз порнографску фото-монтажу. Ова страница, која није имала импресум, убрзо је угашена.

Паљење аутомобила

Прошле године била су два случаја паљења аутомобила новинара.

Екипи недељника „Време“ почетком године је изгорео аутомобил при повратку из Косовске Митровице, пред административним прелазом Јариње.

„Кола су букнула изненада, а сво четворо путника је безбедно напустило возило. Аутомобил је потпуно уништен“, саопштила је тада редакција овог листа.

Колегијум „Времена“ је у отвореном писму директору косовске полиције тражио да се испитају све околности овог случаја, зато што је полиција из Лепосавића узела изјаве од колега, закључила да је дошло до самозапаљења возила и саопштила да због тога неће прегледати снимке надзорних камера у Косовској Митровици.

„Мада не тврдимо да нам је познат узрок пожара аутомобила у коме се налазила екипа 'Времена', сматрамо да је овај поступак полиције из Лепосавића недопустив и опасан, поготово када су запослени у медијима изложени тешким притисцима, застрашивању и различитим облицима насиља", наводи се у писму.

Алексиначком стоматологу и новинару Душану Остојићу крајем маја је запаљен аутомобил, а особа (М.М.) ухапшена је под сумњом да је после поноћи разбила стакло на аутомобилу Остојића, сипала бензин у унутрашњост возила и запалила га. УНС-у је Остојић тада рекао да не познаје ту особу, али да ипак неће више писати о „тешким темама“.

Хапшење

Екипа Првог програма Радио Београда почетком октобра је јавила да је била приведена у КПС Јужна Митровица. Јавили су да их је полиција зауставила, претресла службено возило РТС-а, да су мушки део екипе претресли као криминалце са рукама на аутомобилу и раширеним ногама и да је цела екипа одведена на саслушање у полицију у Јужну Митровици где су им одузети телефони.

После шест сати у притвору, без објашњења, екипа је пуштена на слободу уз напомену да треба да се врати у Северну Косовску Митровицу јер није безбедно да иде даље ка Грачаници, где су првобитно кренули на новинарски задатак.

Сајбер напади

УНС је у прошлој години забележио хакерске нападе на сајтове „Слободно српски“, „Политика“, „Коссев“ и „Слободна Суботица“.

Сајт емисије „Слободно српски“ је после низа сајбер напада, који су довело до „потпуног уништења“ овог портала, од маја поново у функцији. Остали портали, који су били изложени хакерским нападима, саопштили су да су били под ДДоС нападима, што је доводило до преоптерећења њихових веб сервера.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси